Ремонт на компресори за въздушно окачване

Ремонт на компресори за въздушно окачване

Ес Матик извършва ремонт на компресори за въздушно окачване на автомобили. Компресорът се рециклира изцяло:

  • всички сегменти се подменят
  • буталото и цилиндърът се ПОДМЕНЯТ с нови, ако е нужно
  • дехидраторът се подменя
  • извършва се пълен преглед на електродвигателя (четки, ротор и т.н.)

Рециклираният компресор се тества на специален уред, за да се потвърди, че достига нужното налягане.

Компресорите за въздушното окачване трябва да работят не повече от 40 секунди. Това е максималното време, за което следва да достигнат между 13-15bar/атмосфери/ налягане. В противен случай биха прегрели.
Всички компресори за въздушно окачване имат термо датчик, който се задейства, за да ги предпази. Колкото по-често се включва този датчик и въобще колкото по-често се включва самият компресор, толкова по-бързо се износва и възникват повреди.
Компресорът е проектиран да работи за много кратко време. Предполага се, че системата е херметически затворена и следва да се включва само, когато искате да повдигнете нивото на вашия автомобил или е необходима саморегулация. При спукана въздушна възглавница или друг проблем с въздушното окачване, водещ до теч на въздух от системата, компресорът започва да работи постоянно, за да компенсира загубата. И тук идва големият проблем. Това постоянно включване скъсява живота на компресора и той изгаря или се поврежда изключително бързо.

  • Най-честите признаци, по които може да разберете, че компресорът е повреден, са:
    Автомобилът спира да се повдига, защото не може да направи налягане
  • Изписва се грешка на борд компютъра (SelfLevel Suspection Inactive, Compressor cooling down, Malfunction или при Audi се появяват жълта и зелена количка на таблото)

Всички автомобилни производители фабрично използват две марки – Wabco компресори и AMK компресори.
Те подлежат на ремонтиране без значение от марката и модела на автомобила. Ремонтът се осъществява в рамките на деня. Ние от SMATIC предоставяме 6 месеца пълна гаранция на всички компресори. Разполагаме със собствен автосервиз, където монтажът/демонтажът се покрива в рамките на гаранционния срок.

Двата вида /марки компресори може да видите по-долу:

В някои случаи при рециклиране се налага и подмяна на релето на компресора за въздушно окачване. Това няма как да се установи при диагностика на системата. Ние препоръчваме неговата задължителна подмяна. Причината е, че ако релето залепне, компресорът не може да изключи и отново изгаря, като това не се поема от гаранцията.

Повреда на компресора за въздух при автомобилите с въздушно окачване може да се установи чрез съответните програми за диагностика на автомобилите – Mercedes Star Diagnosis, Audi/VW VCDS или VAS, BMW INPA и т.н.
Цените за ремонт на компресори за въздушно окачване може да намерите в разделите на съответните марки автомобили (менюто по-горе на страницата).