Рециклиране електрически амортисьори твърдост

Ес матик е първата фирма в България / София/ , която от 2013 г. рециклира амортисьори с елекро магнитно регулиране на твърдоста т.е. амортисьори, които имат кабел и бобина в себе си. От тогава обслужваме цяла България чрез Еконт. Обикновенно автомобилите от по-висок клас имат електрически амортисьори. С две думи това са амортисьори, които се втвърдяват при по-висока скорост, при неравен терен или ако вие натиснете бутона вътре в купето / Sport, Dynamic и тн/. В повечето случаи тези амортисьори имат прикачена  бобина  към стеблото си или както повечето клиенти я наричат „бутилка“ /соленоидни клапани/,  която e свързана посредством кабели към ел. инсталацията на автомобила (най-често при Мерцедес). При някои марки като Audi, Porsche, Range Rover  тази бобина е вътре в самото стебло на амортисьора и кабела излиза от него.

Как работят  този вид амортисьори.

В 90% от времето бобините т.е. „бутилката с кабелите“ както ги наричате вие са с отворени клапани /solenoids/, което ще рече, че до тях има постоянен ток и маслото циркулира в амортисьора,  минавайки през  тези клапани. Когато се подаде сигнал за втъврдяване от модула към бобините маслото спира да циркулира между тях и амортисьора става по-твърд.  До бобините има постоянно захранване, за  да може клапаните да са отворени и автомобила да вози комфортно. В случай на прекъсване на кабел в системата или някоя от въпросните бобина дефектира, на таблото веднага се появява грешка и колата започва да вози много твърдо. Това се случва, защото до бобината няма захранване и тя няма как да отвори клапана, за да може маслото да циркулира през него. С графиките по-долу ще се опитаме да ви обясним нагледно как се случват нещата при различните видове производители на амортисьори – Bilstein, ZF, Monroe. Използвали сме графики на амортисьори за  Mercedes и Audi.

mercedes-klapan-amortisior

Виждате соленоиден клапан на Мерцедес /damping Y51, Y52, Y53, Y54/. При другите производители, функцията и работата на амортисьора е сходна, а принципа на работа на бобините е абсолютно същата. Клапана на амортисьора /Damping valve/ се състой от камера с пакет от двубутален клапана /P/. От двете си страни има соленоид с пружинен клапан – познати като (y1, y2).
Когато клапаните от картинката Y1 и Y2 не са активирани дупките под тях са затворени. Маслото остава в клапан P. Ако активираме клапан Y1 дупката ще се отвори и маслото ще може да циркулира през нея. Малко количество масло ще бъде изместено от клапан P. Различната твърдост на амортисьора се постига от различната твърдост ламели в клапан P. Те работят различно в зависимост от активирането на соленоидните клапани.

Надяваме се току-що да сте разбрали с нагледния пример как работят амортисьорите с втвърдяване. На графиката по-долу ще ви покажем един амортисьор, неговите компоненти и как работи той в различните състояния.

 • 40 – Амортисьор с функция втвърдяване
 • Y51 – Клапан за втвърдяване
 • y1 – Соленоиден клапан 1
 • y2 – Соленоиден клапан 2
 • a – ламелен клапан, твърдост при компресия
 • b – ламелен клапан, меко връщане стеблото
 • c – ламелен клапан, твърдо връщане стеблото
 • d – ламелен клапан, мека компресия надолу
 • f – главния клапан на стеблото
 • m – разделител на преградите
 • o – камера с газ под налягане
 • r – клапан в дъното на амортисьора

Smatic е единствената фирма в България, която към днешна дата предлага 2 вида рециклиране електрически амортисьори твърдост или така наречените адаптивни амортисьори.

1-вият  начин е по-популярният в световен мащаб и точно обратното, често оплюван в България. На базата на обясненията по-горе, как работи адаптивният амортисьор с бобини,  надяваме се разбрахте, че това е обикновен амортисьор, който променя твърдоста си само и единствено в зависимост от това как ще се движи маслото. По-популярният и по-сигурен начин в световен мащаб е тази бобина да се изолира от амортисьора, т.е. тя продължава да работи и функционира, автомобила не записва грешка, но маслото не минава през нея – т.е. амортисьорът  работи само в режим комфорт – така както работи в 90% от случайте докато шофирате вашата кола. Така както работят амортисьорите  на по-голямата част от леките автомобили.

Най-вероятно се чудите, защо това е най-популярният метод  в света?

ВСИЧКИ фирми, които предлагат НОВИ алтернативни или така наречените афтърмаркет адаптивни амортисьори, всъщност ви продават амортисьори произведени и работещи по този начин. Това са Arnott, Suncore, Airsus и тн. Всички амортисьори продавани в голямите известни световни он-лайн платформи, които са афтърмаркет също са от този вид. И това не е измама, защото те продават афтърмаркет продукти. Афтърмаркет продукта означава продукт разработен от съответната фирма, която го пуска на пазара по свой собствен начин и визия без да заплащат патентно право за оригинала. Те дават гаранция, че този амортисьор работи, както и ние от Smatic предоставяме 12мес гаранция. Посочваме конкретни номера и снимки на амортисьори произведени от световно известната компания за рециклиране на въздушни възглавници и амортисьори:

Как ние от Smatic рециклираме адаптивни амортисьори по този начин?

Адаптивните /регулируемите/ амортисьори навлизат в автомобилната индустрия след 2000г. Опитите за тяхното рециклиране започва след 2007г. В България Smatic започна да рециклира успешно адаптавни амортисьори през 2013-2014година. Тогава методът в световен мащаб беше само този – чрез изолиране на бобината.

Адаптивният амортисьор се реже отгоре и се премахва стеблото заедно с всички дефектирали части. На негово място се вгражда АБСОЛЮТНО НОВ пълнител, точно за съответния модел автомобил или при неналичието на такъв, пълнител с нужните характеристики. /Например: преден амортисьор за Mercedes ML, заден амортисьор за Audi A6 C6/. Ние от Smatic използваме пълнители на BILSTEIN, KAYABA И MONROE. Тези пълнители се закупуват чрез индивидуална поръчка от българските представителства на фирмите. Те са произведени в заводите на по-горе описаните производители по техните стандарти за безопасност. По същия начин много фирми продават нови амортисьори чрез връщане на стария. Те правят същото, защото според нас това е най-сигургния и качествен метод – поставяне на амортисьор произведен в заводски условия. Електрическата бобина си остава част от амортисьора, но вече не преминава масло през нея. За да се уверите, че този метод е абсолютно безопасен и качествен може да тествате амортисьорите си на независим тестер за амортисьори /тресачка/, Там  ще получите графика, на която ясно ще си личи в какво състояние са рециклираните амортисьори.
Ние от Smatic правим точно това – взимаме вашия стар изтекъл амортисьор. На негово място поставяме НОВИЯ, като запазваме бобината. Казваме „НОВИЯ“, защото реално вграждаме чисто нов амортисьор произведен в заводски условия. Реално това ние наричаме рециклиране на изтекъл амортисьор от Smatic. Предоставяме и 1г гаранция, която е стандартна при закупуване на нови амортисьори.

2-рият начин е доста по-нов метод . Той е разработен първо от Италиянска фирма, а сега вече се предоставя и от руска фирма на пазара. При него се закупува ремонтен комплект за всеки един отделен амортисьор, а не самият амортисьор. След това при спазване на строго определена последователност се разглобява повреденият, изтекъл или тропащ амортисьор. Процедурата е доста опасна поради факта, че във всеки амортисьор има голямо количество масло и газ под налягане.  След като се разглоби един амортисьор следва подмяната на всички износени и развалени детайли в него, които са доста финни. Ремонтният комплект включва всички тези детайли. Накрая амортисьорът се пълни с ново масло и газ. Цялата тази процедура запазва работеща бобината за втвърдяване, защото се използва същият амортисьор, същият стержен –  единствено се подменят само семерингите и клапаните вътре. Този вид рециклиране има много условности и той не може да се приложи:

 • ако амортисьорът ви е изгнил или бутилката с азота е паднала от ръжда
 • амортисьорът ви е бил подменен от старият собственик с алтернативен, а не оригинален
 • ако амортисьорът ви вече е бил рециклиран по 1-вият начин
 • ако амортисьорът ви е претърпял ПТП и има крив корпус, стержен

и много, много други условности.  Да наистина този метод привежда амортисьора до заводския му вид и работа, но е много по-трудоемък и е свързан с много повече ръчен труд в цеха на Smatic в София. А както всички знаем ръчният труд не може да се сравнява с автоматизирания в заводски условия. От тук идва и по-високата цена за рециклиране електрически амортисьори твърдост по този начин.

Ние от Smatic рециклираме амортисьори и по двата начина, като предоставяме избор на нашите клиенти да изберат предпочината от тях услуга. Има определени модели амортисьори като например: рециклиране амортисьори  Porsche Cayenn, VW  Touareg след 2010г, Audi A8, Audi A6 след 2010, Porsche Panamera  и други, при които е приложим само Вариант 2.

Без значение от начина на рециклиране Smatic прави динамометричен тест, първо на повредения и след това на рециклирания амортисьор, на специлно предвидения за тази цел тестер, който се намира в нашия цех. Доколкото ни е известно към днешна дата ние разполагаме с най-новия и модерен тестер /тресачка/ за амортисьори в България.