Въздушно окачване на азот

 

Компресорите Continental и системите въздушни възглавници пълни с Азот /Nitrogen/

Много от нашите клиенти са наясно, че техният автомобил е с въздушно окачване, но не са наясно, че системата на самото окачване е затворена т.е. тя не се пълни от атмосферата и не изпуска в атмосферата. Тези системи обикновено са снабдени с компресор за въздушно окачване Continental. Трябва да знаете, че тези компресори се различават значително от всички други като AMK и WABCO. Най-очевадната разлика в тях е двата месингови шлауха в задната им част. Точно тук е и тяхната разлика – едининият е за помпане означен с „Р“ от PUMP, а другия с „RES“ от Release за изпускане.  Трябва да знаете, че този компресор е с пластмасово бутало, защото е предвидето той да работи малко време. При натискане на бутона за повдигане или снижаване на автомобила компресора само премества сгъстеният газ от резервоара във въздушните възглавници или обратното, докато всички други компресори за окачване напомват резервоара взимайки въздух от атмосферата. Те са значително по-бавни от Continental.

Трябва да се знае, че тези системи са задължително снабдени с резервоар, който е пълен с Nitrogen 5 /азот/. Той е с постоянно налягане от около 17bar предварително напълнен. За да предпазите системата си от изгаряне или разваляне е хубаво от време на време да й правите профилактика т.е. да  посети специализиран сервиз за това. Този резервоар може да бъде напълнен само със специализирана техника и програма за следене на наличното налягане вътре. При разваляне на компресора за окачването, разпределителя или спукване на въздушна възглавница съответно има изтичане на този газ в атмосферата и намаляването му в бутилката. Continental компресорът само премества този газ от едно място в друго, той НЕ допълва системата с въздух от атмосферата, защото няма как да се бъдат смесени 2 вида газ в бутилката.  Тя има запаз за около 2-3 пълнения на системата, но трябва да знаете, че при всяко изтичане на газ е необходимо да отидите в специализиран сервиз и да я допълните, а развалената част да бъде задължително отстранена в най-бързи срокове.

Когата налягането в бутилката е твърде малко обикновенно вашият автомобил не може да се повдигне и да заеме нормалната си позиция. Въобще не говорим да отиде до най-горно ниво. Също така в повечето случай светва грешка на таблото.  В този момент компресорът Continental работи като „полудял“, но нищо не се случва. Това е задължителен признак да загасите Вашата кола и да я репатрирате до място, където може да  бъде проверена системата. Не препоръчваме да продължите да я карате със спаднали въздушни възглавници, защото и да не са спукани може след това да бъдат. Колата не може да се повдигне, защото няма достатъчно запаз от азот в резервоара, а компресорът НЕ работи с обикновен въздух.

Моделите автомобили, които използват Continental компресори и могат да бъдат ремонтирани от Smatic са Porsche Cayenne, Porsche Panamera, Porsche Macan, VW Touareg II,  JEEP Grand Cherokee, Dodge Ram 1500, Tesla model S и други.
Smatic продава и държи налични нови Continental компресори с 12мес гаранция. Тя се заверява само в нашия сервиз, след като се уверим, че системата е пълна и не би изгорила компресора отново, въпреки смяната на релето.  При полу-празна бутилка компресорът отново изгаря, дори и да сте сменили релето. Това е така, защото той работи напразно.

Пълненето с Азот /Nitrogen 5/ в системата на по-горе упоменатите модели отнема време, като за описания ремонт колата Ви трябва да бъде повдигната на подемник. За това в повечето случай желаем да си запишете час предварително. Цената на услугата може да разберете в менюто на различите модели.