Рециклиране на въздушна възглавница bmw e61

BMW E61 е по-известен като комби версията на BMW E60 (BMW 5-та серия между 2003-2009г).
Задният мост на автомобила фабрично е на окачване с въздушни възглавници. Това означава, че няма пружини, а те са заменени с въздушни възглавници, за да може автомобилът сам да регулира нивото си. Искаме да подчертаем – САМ да регулира нивото си. Това ще рече, че вътре в купето няма копче, с което шофьорът да решава колко висок да бъде неговият автомобил.

Рециклиране на въздушна възглавница за BMW 5-та серия, модел E61

Рециклиране на въздушна възглавница за BMW 5-та серия, модел E61

Въздушното окачване е предимство при комбито, защото по презумпция комби вариантите на всички автомобили са пригодени за повече товароносимост спрямо седаните на същите модели. Но всички знаем какво става в един момент, когато натоварите колата. Задницата кляка, защото пружините се смачкват, предницата повдига „нос“, а фаровете светят право към луната.

Ето защо инженерите на BMW (още от BMW E39) решават, че всички комби варианти на 5-та серия ще се произвеждат с въздушни възглавници на задния мост. Колата е оборудвана с кантари, които автоматично засичат дали сте натоварили колата и подават сигнал да се включи компресорът за въздух. Неговата задача е да напомпва задната част на автомобила до първоначалното положение. По този начин колата е постоянно нивелирана.

Другото предимство на въздушните възглавници е, че софтуерно може да се повдига или сваля задната част на автомобила, т.е. колата Ви може да бъде по-висока или по-ниска спрямо Вашите нужди. Това се случва чрез софтуерно препрограмиране на модула в специализиран автосервиз. В Автосервиза на Smatic това е възможно. Разполагаме с нужната техника и обучени кадри.

Препоръчваме ремонт на въздушно окачване на BMW E61 да се извършва само и единствено в специализиран сервиз. На теория системата не е сложна, но практиката показва, че е много специфична.

Въздушното окачване на BMW 5-та серия се състои от:

  • 2 въздушни възглавници
  • 1 компресор
  • 3 шлауха за въздух
  • 1 компресор

Нека поговорим за тяхното обслужване.

Въздушните възглавници на BMW E61 подлежат на рециклиране. Двете основи на самата въздушна възглавница /горната и долната/ са пластмасови и са от достатъчно здрав материал, който позволява повторното им използване. Ес матик заменя спуканата/напукана каучукова гума с абсолютно нова и предоставяме 12 месеца гаранция без значение от пробега. Вземайки предвид състоянието на българските пътища, нашите наблюдения показват, че въздушните възглавници издържат около 3-4 години.

Когата говорим за спукана въздушна възглавница, не си представяйте тя да има огромна дупка или да издава звучи като при спукана гума /свистене/. Това е само в много редки случаи. Обикновено с годините въздушната възглавница се пропуква между слоевете и започва да изпуска въздух.

Тя е съставена от 3 слоя каучук и здрава двойна оплетка. Ще Ви приложим снимка на спукана въздушна възглавница и рециклирана въздушна възглавница, за да придобиете ясна представа какво представлява рециклирането и какво извършва Smatic.

Друг чест проблем на BMW 5-та серия E61 е компресорът. Причините за неговата повреда обикновено са само 2.

Първата е спукани въздушни възглавници, когато собственикът на автомобила не предприема нищо относно отстраняването на този проблем. Веднага щом забележите колата да се накланя на една страна след 2-3 часа престой, трябва незабавно да посетите сервиз. В 80% от случаите става въпрос за спукана въздушна възглавница. Това ще гарантира максимално дълъг живот на компресора.

Втората причина е, че компресорът се пълни с вода или песъчинки – чест проблем поради неговото разположение.

Ес матик разполага със специализиран автосервиз за диагностика на въздушното окачване. Монтаж и демонтаж на компоненти по въздушната система.