Рециклиране на въздушна възглавница bmw e61

Всички комби версии на BMW след 2000г имат отделен вътрешнофирмен номер. Пример BMW E61 – комби версията на BMW E60 (BMW 5-та серия между 2003-2009г). BMW F11 – комби версията на BMW F10 /5та серия между 2010-2016г/. Всички комби модели на BMW 5 от E39 нагоре са с въздушни възглавници на задният мост. Това означава, че няма пружини, а те са заменени с въздушни възглавници, за да може автомобилът сам да регулира нивото си. Искаме да подчертаем – САМ да регулира нивото си. Това ще рече, че вътре в купето няма копче, с което шофьорът да решава колко висок да бъде неговият автомобил.

Рециклиране на въздушна възглавница за BMW 5-та серия, модел E61

Рециклиране на въздушна възглавница за BMW 5-та серия

Въздушното окачване е предимство при комбито, защото по презумпция комби вариантите на всички автомобили са пригодени за повече товароносимост спрямо седаните на същите модели. Но всички знаем какво става в един момент, когато натоварите колата. Задницата кляка, защото пружините се смачкват, предницата повдига „нос“.

Ето защо инженерите на BMW (още от BMW E39) решават, че всички комби варианти / в това число влиза и модела BMW GT / на 5-та серия ще се произвеждат само и единтвено с въздушни възглавници на задния мост. Колата е оборудвана с кантари /датчици за ниво/, които автоматично засичат дали сте натоварили колата и подават сигнал да се включи компресорът за въздух. Същото се случва, когато разтоварите колата – същите тези нивомери засичат, че задната част на автомобила е твърде висока и подават сигнал на въздушното окачване да включи изпускателният клапан, който да изхвърли ненужният въздух в атмосферата. Компресорът се вкюлча винаги, когато датчиците му подадат информация, че колата трябва да се донапомпа до първоначалното положение. По този начин колата е постоянно нивелирана.

Другото предимство на въздушните възглавници е, че софтуерно може да се повдига или сваля задната част на автомобила, т.е. колата Ви може да бъде по-висока или по-ниска спрямо Вашите нужди. Това се случва чрез софтуерно препрограмиране на модула в специализиран автосервиз. В Автосервиза на Smatic това е възможно. Разполагаме с нужната техника и обучени кадри.

Препоръчваме ремонтите по въздушното окачване да се извършват само и единствено в специализирани сервизи. На теория системата не е сложна, но практиката показва, че е много специфична и повярвайте ни дори и официалните сервизи не са изключително наясно с нея.

Въздушното окачване на BMW 5-та серия се състои от:

  • 2 въздушни възглавници
  • 1 компресор за окачване
  • 3 шлауха за въздух
  • 1 разпределител за лява и дясна въздушна възглавница
  • 2 датчика за ниво закачени на долните носачи отзад
  • 1 модул или компютър
  • 1 реле за компресор и 2 бушона

Нека поговорим за тяхното обслужване.

Всичко въздушни възглавници на BMW 5та серия подлежат на рециклиране или се закупуват нови – алтернативни или оригинални. Двете основи на оригиналната въздушна възглавница /горната и долната/ са пластмасови и могат да бъдат рециклирани. Алтернативните въздушни възгланици са китайски без значение под каква марка се продават. Тяхните основи са много меки и не подлежат на последващо ремонтиране, когато се спукат. На пазара има САМО оригинални, рециклирани и китайски въздушни възглавници. Оригиналната въздушна възглавница е на фирмата Vibracoustic и е възможно да бъде закупена само и единствено през представителството. НЕ се продава отделно без логото на BMW.  При рециклиране Ес матик заменя спуканата/напукана каучукова гума с абсолютно нова и предоставяме 24 месеца гаранция без значение от пробега. Вземайки предвид състоянието на българските пътища, нашите наблюдения показват, че въздушните възглавници издържат около 3-4 години.

Когата говорим за спукана въздушна възглавница, не си представяйте тя да има огромна дупка или да издава звучи като при спукана гума /свистене/. Това е само в много редки случаи. Обикновено с годините въздушната възглавница се пропуква между слоевете и започва да изпуска въздух за 4-8часа.

Тя е съставена от 3 слоя каучук и здрава двойна оплетка. Ще Ви приложим снимка на спукана въздушна възглавница и рециклирана въздушна възглавница, за да придобиете ясна представа какво представлява рециклирането и какво извършва Smatic.

Друг чест проблем на BMW 5-та серия E61, F07, GT F11 и G30 е компресорът. Причините за неговата повреда обикновено са само 2.

Първата е спукани въздушни възглавници, когато собственикът на автомобила не предприема нищо относно отстраняването на този проблем. Веднага щом забележите колата да се накланя на една страна след 4-8 часа престой, трябва незабавно да посетите сервиз. В 80% от случаите става въпрос за спукана въздушна възглавница. Това ще гарантира максимално дълъг живот на компресора.

Втората причина е, че компресорът се пълни с вода или песъчинки – чест проблем поради неговото разположение /в най-долната част на автомобила отзад/. Друг чест проблем е релето на компресора дефектира и остава включено /както се казва залепнало/ и компресорът не спира да работи дори и при загасен автомобил. Ето защи ние от SMATIC препоръчваме неговата профилактична смяна през 2-3години. Релето за компресора е зелено на цвят и може да го видите и поръчате от AIRS.BG

Ес матик разполага със специализиран автосервиз за диагностика на въздушното окачване. Монтаж и демонтаж и диагностика на компоненти по въздушната система.