Въздушно окачване за mercedes s-class w220

Въздушно окачване за mercedes s-class w220

В няколко реда ще се опитаме да дадeм яснота за всички настоящи и бъдещи собственици на емблематичната първа Mercedes S-class на въздушно окачване. Моделът се произвежда между 1999 – 2005 г. и е с вътрешно фирмен номер W220. Предлагат се 2 вариации – задно задвижване и 4х4 /4matic/, като по-често срещаното е задното задвижване. Моделът започва да се продава през 1999 г., през септември 2002 г. се предлага вече Facelift вариантът. От към окачване двата варианта преди и след facelift-а нямат абсолютно никаква разлика. В тази статия засягаме само моделите с ВЪЗДУШНО ОКАЧВАНЕ тип Airmatic.

Няма да разглеждаме екземплярите с ABC окачване /хидравлично/. Mercedes S-class W220 Airmatic е оборудван с 4 въздушни възглавници на мястото на пружините, 4 електрически амортисьора, 3 датчика определящи нивото на колата, 1 компресор за въздушното окачване, разпределител на въздух, модул управляващ всичко това и въздушни пътища. Всички автомобили /отново повтаряме без ABC/ винаги имат 2 бутона на таблото:

Бутоните след Фейслифта

Бутоните след Фейслифта

 

Бутоните преди Фейслифта

Бутоните преди Фейслифта

Бутоните са различни в зависимост от годината на производсто и оборудването на автомобила, но действието им е едно и също. Левият бутон с нарисуваната кола е за вдигане и сваляне на нивото на автомобила. Десният бутон е за втвърдяване на амортисьорите – спортен режим. Амортисьорите на Mercedes Sclass W220 са електрически независимо далитя е 4matic или само със задно задвижване. Въздушната възглавница и амортисьорът са капсуловани заедно и са едно цяло, но реално са 2 отделни елемента – амортисьор и въздушна възглавница. Двете неща подлежат на рециклиране както поотделно, така и заедно.

Рециклирането на въздушните възглавници за Mercedes W220

се изразява в това да се смени гумата с чисто нова, като на практика тя става нова. Металните части и клапани се запазват.Долната част е алуминиева т.е. нейното корозиране е почти невъзможно. Горната част е метална спрахова боядисване – корозирането е минимално, дори в повечето случаи го няма. Месинговиятклапан, който се вижда отгоре в много рядки случай се разваля, но ние от Smatic имаме такиваОРИГИНАЛНИ, не китайски, защото когато монтирате китайски клапан на оригиналната въздушнавъзлавница той изпуска. Ето защо реално повечето хора предпочитат да си рециклирататвъздушните възглавници на Mercedes-а, отколкото да купуват нови КИТАЙСКИ. Разберете, че имасамо 3 вида нови въздушни възглавници – оригиналните, Bilstein и китайските. Bilstein еединствената фирма, която произвежда тези амортисьори за Мерцедес. Когато е спукана вашата въздушна възглавница автомобилът ще променя своето ниво спадайки надолу. В момента на запалване той ще се мъчи да вдигне, защото датчикът за ниво му дава информация, че автомобилът е нисък. Ето тук голяма роля играе вашият компресор за въздушно окачване. Ако той е в изправно положение ще може да повдигне автомобила, само ако възглавницата не е прекалено спукана. Ако е с твърде голяма дупка само ще го затормозите. Той щепрегрее и ще се включи защита. Всяко включване на компресора за въздушните възглавници в това положение му скъсява живото и води до неговото незабавно износване. Самите въздушни възглавници нямат датчици – налягането в тях се измерва от разпределителя /клапанов блок/ – това е електронен блок, с 6 клапана – по един за всяка възглавница, един от компресора и един за разширителната бутилка. Разпределителя измерва какви атмосфери има в възглавниците. А височината на колата се определя от нейните датчици за ниво. Mercedes W220 Airmtic има три датчика за ниво – 2 отпред и един отзад. Датчиците за ниво и разпределителят или както други го наричат клапановият блок се продават чисто нови от Smatic и са на склад. Разпределителят е с оригинален парт номер A2203200258. Другият номер по който може да го срещнете е Y36/6 Level control valve unit.

Компресорите за окачването на Мерцедес Sclass W220

също подлежат на рециклиране. Smatic е една от малкото фирми в България, която рециклира подобни компресори в собственото  си производство, а не ги прекупува. По този начин вашият компресор може да бъде отремонтиран само за няколко часа. Ние от Smatic.net внасяме директно от Германия чисто нови оригинални WABCO  компресори. Разликата в цената между нов и рециклиран е около пет пъти, но ние бихме препоръчали закупуването на нов, защото компресорът не е като въздушната възглавница или амортисьора. Докато там се сменя всичко без основите, тук при компресорите не стоят така нещата. Просто някой компоненти не могат да бъдат закупени поотделно чисто нови оригинални и трябва да бъдат подменени с втора употреба. Не купуваме китайски компоненти, защото те не вършат никаква работа, а ние предоставяме гаранция за нашата услуга. Тяхното качество е същото каквото е и на въздушните възглавници и амортисьори – НИКАКВО. Най- честата грешка, която записват Мерцедесите при развален компресор е 5503 RECOVERY TIME DURING FILLING OF THE CENTRAL RESERVOIR IS TOO LONG.

Рециклиране на амортисьори за Mercedes W220

– тази услуга предоставяна от Smatic.net се изразява в рециклирането на самите стебла. Реално амортисьорът представлява едно цяло с въздушната възглавница, но това са 2 отделни компонента. Въздушната възглавница отговаря за височината на колата / вместо пружината при другите автомобили/, а амортисьора за твърдостта и устойчивостта – точно това правят всички амортисьори на всички автомобили, бусове и тн. В Mercedes S class W220 за жалост може да видите дали вашите амортисьори са изтекли само и единствено ако вашата въздушна възглавница е спукана и маслото изтече тогава, или когато то изтече през ел. клапан – така нареченият ADS клапан. Когато се е развалил самият ADS клапан, колата започва да вози твърдо и на таблото се появява следният символ.

Грешката, която ще видите след като отидете на диагностика е: Y51 (Left/Right front/rear axle damping valve) Y51y (Left/Right front/rear solenoid valve 2)

Във всичките по-горе описани случаи ние от Smatic ще отстраним вашия проблем и ще предоставим писмена гаранция на извършената от нас услуга в рамките на 1 година. А ако ни се доверите, сами ще разберете, че рециклираните от нас компоненти издържат повече от година. На снимката по-долу ще видите всички компоненти по въздушното окачване на Mercedes W220 –кой къде се намира.

Цените за ремонтите може да видите ТУК