Тропане скърцане Mercedes ML

Тропане скърцане Mercedes ML

Mercedes ML / GL W164 / W166 са едни от най-разпространените SUV автомобили в България. Основна предпоставка за това е съотношението между цена, екстри и проходимост при този клас автомобили.  Не е тайна за никого, че шасито на двата модела е абсолютно еднакво. Впрочем същото е и при Mercedes R-class W251. Само купето и оборудването се различават. Този вид автомобили се срещат предимно с въздушно окачване и да Ви признаем има огромна разлика между возията на пружини и въздушни възглавници. Безспорен е фактът, че поддръжката на кола с въздушно окачване е малко по-скъпа от тази на пружини, но комфортът при шофиране и възможността да повдигнеш автомобила, когато ти е нужно, е несравнима екстра. Има модели и с Offroad пакет – техните амортисьори са по-дълги и наистина стават много високи. Както се казва – клиренса /Ground clearance/ със земята е огромен.

Основни причини за тропане и скърцане при Mercedes  ML / GL

За съжаление по българските пътища окачването на Mercedes ML / GL бързо се разбива и колата започва да тропа, скърца или спада, което води до несигурност, дискомфорт и последващи проблеми. Основни предпоставки за тези проблеми са амортисьорите, въздушните възглавници,  тампоните.

Smatic е единствената фирма, специализирала се в комплексното отстраняване на тропане, скърцане или спадане отпред или отзад при Mercedes ML / GL. Ние имаме в наличност всички части, които биха могли да бъдат причина за тропане и скърцане при Mercedes ML. Ще проверим с точност откъде идва проблемът и няма да Ви караме да заплащате излишни ремонти и части. По-конкретно –  разполагаме с рециклирани въздушни амортисьори, които да монтираме и да разберем дали тропането е от тях. Имаме рециклирани въздушни възглавници, за да разберем дали автомобилът спада от въздушни възглавници или разпределител /клапанов блок/. Имаме налични всички тампони за носачи или рейка, за да разберем дали скърцането при преминаване през легнал полицай е от носачи или тампони на стабилизираща щанга. Като се скъсат тампоните на рейката при този модел автомобил се чува силно тропане.

Много чест проблем са именно предни или задни въздушни амортисьори. Тропането идва от тях. Малко известен факт е, че ако сте с китайска въздушна възглавница отпред, в 80% от случаите тя тропа. За съжаление това означава, че сте дали парите си на вятъра и ще трябва да си закупите нова оригинална възглавница с амортисьор или да се намери втора употреба и евентуално да се рециклира, ако е спукана.

Видове рециклиране на амортисьори  Mercedes ML / GL

Тропането на предни или задни амортисьори Mercedes ML / GL се отремонтира по 2 начина – първият е чрез изолирането на клапан за втвърдяване. Така нареченият ADS клапан. Истината е, че много от Вас дори не знаят каква е функцията му и кога работи. Това е електромагнитен клапан, който при скорост над 140км/ч или чрез натискане на копчето Comf/Sport превключва от комфортен режим в спортен такъв – амортисьорите се втвърдяват, защото маслото започва да преминава по различен начин. Повече за метода на работа ТУК. Това е функцията му. Друга няма. Има Mercedes ML / GL /R-class заводско без ADS на амортисьорите. При първия метод на рециклиране този клапан си остава на амортисьора, но спира да работи, т.е. амортисьорът няма тази функция за втвърдяване, а именно Sport. Амортисьорът се ПРОИЗВЕЖДА в заводски условия от Bilstein и само се монтира от нас Smatic. Чували сме, че се използвали пълнители от Опел например – НЕ, не се използват нито от нас, нито от друга фирма. Защо да използваш от Opel, като има Mercedes ML / GL без ADS клапан заводско.

При втория начин на рециклиране всичко като функции работи, включително и този ADS клапан. При този вариант са ни нужни повече време, защото всичко се прави ръчно от нас. Ние закупуваме ремонтния комплект от завода в Полша. Същият завод, който произвежда и по-горните амортисьори.

Имайте предвид, че всички китайски амортисьори са без работещ ADS. Другото нещо, което трябва да знаете е, че освен оригинални амортисьори Mercedes и Bilstein, които произвеждат реално амортисьорите за Мерцедес, други на пазара НЯМА. Всичко друго е китайско, просто под различно име – уж американски, уж германски и какви ли още не. Изключваме рециклираните, защото има доста фирми по света, които рециклират.

Скъсани  и разбити тампони – тропане и скърцане при  Mercedes ML/GL

Освен от амортисьорите, тропане и скърцане при  Mercedes ML/GL може да бъде причинето и от скъсани и разбити тампони.  Честа причина може да са скъсани тампони на горния носач. На пръв поглед не изглеждат скъсани, но като свалите носача и избиете тампоните на преса, забелязвате колко са повредени – от тези тампони колата задължително скърца и в по-редки случаи тропа.

Тропането на предницата при Mercedes ML/GL може да идва и от тампоните на рейката. Самите тампони се разбиват или разяждат, ако имате теч на масло от двигателя. Ако колата е дизел, дори бихме казали, че почти при всички екземпляри тече масло и то отива точно върху тези тампони. Продават се отделно, не са евтини и смяната им е трудоемка.

Като заключение бихме Ви казали, че тропането от ходовата част на Mercedes ML / GL / R-class е сложен проблем, за който трябва да отделите време. Колата е SUV и всичко е направено здраво и не може само с гледане да разберете откъде тропа. Трябва си разглобяване и пробване с части, за да се изолира тропането.