vazdushna-vazglavnica

Въздушните възглавници падат понякога ?! 

Ако автомобилът Ви е с въздушно окачване, вместо на пружини, е хубаво да отделите 2-3 минути, за да прочетете тази статия. Ще Ви стане ясно кога най-вероятно имате проблем с въздушните възглавници и ще трябва да посетите специализиран сервиз.

Много собственици на автомобили с въздушно окачване от време на време намират автомобилите си паднали – гумите са влезнали в калниците. ДА, когато запалите колата се вдига и Вие вече сте доволни, защото може да продължите ежедневните си задължения. НО това падане e първата стъпка към по-голям и по-скъп ремонт на въздушното окачване, ако не обърнете внимание своевременно.

Това че въздушното окачване пада понякога (т.е. не всеки ден) е сериозен проблем – тук в 99% от случаите говорим за спукана въздушна възглавница – предна или задна в зависимост откъде Ви пада автомобилът. Тези симптоми са чести при Mercedes ML W164, Mercedes E-class W212, W211, BMW X5 E53, E70, F15, BMW 5-та серия, AUDI A6 Allroad C5, C6, C7.
За тези автомобили е най-характерно отначало падането да не е всекидневно. Ако не обърнете внимание на проблема, с времето колата Ви ще започне да пада всеки ден или за няколко часа или ще последва скъсване на въздушната възглавница и няма да може да придвижвате автомобила си безопасно.

Причини въздушното окачване да пада понякога

Основната причина, е че въздушната възглавница постоянно седи подвита. Тя играе ролята на пружина. Най-често тя се протрива точно на свивката и първо от там започва да изпуска въздух. Когато дупката е малка и ако колата е паркирана така, че дупката да се падне в подвитата част – тогава тя се запушва и въздухът не излиза. Утре например паркирате малко по-различно и тази дупчица остава отвън – в неподвитата част – тогава съответно започва да изпуска въздуха от възглавницата. Много характерно време за проява на симптома – „Колата ми пада само понякога“ е зимата. Тогава гумата е много твърда поради студа и дупката няма как да се запуши в свитата част (твърдостта на гумата наподобява пластмаса). Тогава автомобилите започват да падат по-често. Особено характерно е за автомобили Audi A6 Allroad, Mercedes S-class W220, Mercedes E-class W211, W212.

С времето тази дупчица расте, ако не обърнете внимание на проблема. Тогава вече няма да има значение как паркирате автомобила си, защото дупката ще е толкова голяма, че винаги част от нея ще е в НЕподвитата част и въздухът ще се изпуска в атмосферата. Ще намирате автомобилът си винаги паднал. Тогава е задължително да отстраните спуканата въздушна възглавница, за да не закъсате с колата си в най-неподходящият момент. За ремонта на въздушното окачване може да разчитате на Smatic или друг сервиз.

Защо е важен своевременният ремонт на въздушното окачване

Отстранете проблема на време – Въздушните възглавници падат понякога, за да не натоварвате излишно компресора и амортисьорите на колата. Компресорът изпитва огромни затруднения да повдига колата Ви, когато е паднала. Скъсявате живота му прекалено бързо. Производителят не предвижда компресорът постоянно да пълни системата с въздух от нулата. Неговата функция е да компенсира разликата във височините на колата, ако някой се качи в нея или я натоварите. Другата му е функция е, ако Вашата кола има копче за повдигане –  той да заработи и да повдигне колата. Самото повдигане на автомобила е от около 2 см при повечето автомобили, като изключим VW Touareg, Mercedes ML/ GL с офроуд пакет. Тези 2 см изискват много по-малко работа на компресора, отколкото да напълни възглавница, когато в нея няма никакъв въздух.