mercedes-sclass-review

Ръководство за често срещани проблеми и анализ на грешки за въздушното окачване.

Mercedes W221 е един от най-актуалните модели Mercedes Sclass. Това е вторият модел Sclass на въздух след Mercedes W220. Има и модели от W221 и W222 на масло, но това ръководство не се отнася за тях. Там системата е коренно различна. Въздушното окачване на Mercedes W222 е изключително подобрено спрямо своите предшественици. Разликата e изключително голяма.

Някой от иновациите са:

  • Mercedes Sclass W222 отзад на задния мост има 2 датчика ниво, на двете колела за първи път. Това спомага за много по-точно измерване на нивото отляво и отдясно на колата. По този начин задната част е изключително по-права, седи в една равнина спрямо моделите Sclass W220 и W221, които винаги като се загледа човек седят на една страна. Разликата обикновено е около 1см, което е абсолютно нормално. Разликата се получава, защото датчикът ниво седи централно на стабилизиращата щанга и няма как да мери двата края на автомобила изключително точно. Ето защо моделите Mercedes Sclass W221 и W220 винаги са малко наклонени.
  • Автомобилът няма компенсаторна бутилка, което прави системата по-здрава, защото когато е премахнат един компонент, това означава, че има 1 по-малко място за компрометиране. Много от вас не знаят, но моделът Sclass W221 има големи проблеми с алуминиевата бутилка отпред отляво в бронята. Тя често се пука и трябва да се купува нова, а тя не е евтина. Заварката е временно решение, защото практиката е показала, че точно до 6мес се получава друга цепнатина. Като се спука бутилката обикновено колата дава грешка – 5283 (Recovery time during filling of central reservoir is too long). При тази грешка много колеги си мислят, че проблема е в компресора. Не един от проблемите е е компресора, другият проблем е точно спукана алуминиева бутилка.

Настоящето ръководство се отнася и за моделите Mercedes CL W216, който са на въздушно окачване.

Ще започнем с грешката, която се появява винаги, когато имате някакъв проблем с въздушното окачване – жълта количка Malfunction.

Запомнете, че този символ излиза ВИНАГИ, когато имате проблем с въздушното окачване като това е информативен надпис – БЕЗ диагностика няма как да разберете какъв е проблема. Проблемите може да са много. Дори и надписа да ви излиза през 10дни това не значи, че проблема е един и същ. Информативното съобщение е едно и също, за да ви даде напътствие, че трябва да посетите сервиз. Той от своя страна трябва да прочете грешката на компютър и да ви каже къде е проблема или на къде да се насочите. Не е нужно да търсите задължително специализиран сервиз за въздушно окачване. Всеки сервиз с малко по-хубава диагностика ще може да ви прочете колата и вече, като знаете грешката да потърсите специализиран сервиз.

С Настоящето ръководство ви предоставяме всички общи грешки, но не забравяйте, че винаги има изключения, които трябва да се диагностицират в специализиран сервиз и е нужно повече време.

5287 Suspension strut implausible  – Грешката обикновено се появява, когато въздушната възглавница е спукана, амортисьорът е китайски или разпределителят е китайски. Трябва да се има в предвид, че повечето китайски заместители не работят. Ето защо във въздушно окачване се купува оригинална част или се рециклира оригинала.

5283 (Recovery time during filling of central reservoir is too long) – Грешката излиза обикновено, когато имате проблем с компресора или по-точно:

  • Компресора не може да достигне 16bar налягане за 40сек
  • Компресора достига налягане, но спада бързо сам до 0bar
  • Алуминиевата бутилка отпред отляво е спукана и въздуха в централният резервоар не може да се задържи
  • Има протъркан шлаух/маркуч за въздух

B22/8 (Left front level sensor): B22/9 Right Front level sensor: B22/3 Rear vehicle level sensor signal failure – Това са датчиците за нивото. Отпред са на горните носачи, отзад се задържа на стабилизиращата щанга и обикновено изгнива и се чупи. В AIRS.BG имат налична щангата, а ние от SMATIC може да ви я подменим.

y52y1, y51y1, y53y1, y54y1 – left front solenoid / damping / valve 1, right front solenoid valve 2, left rear solenoid valve 1, right rear solenoid valve 1 –  Това е самият амортисьор. На него в долната част са разположени клапаните за втвърдяване, които са отговорни автомобила да вози меко или твърдо /Sport или Comfort/. При тяхното дефектиране обикновено един от пиновете на бобините изгнива и остава вътре в кабела. В 90% от случаите се нуждаете от нов кабел и друг амортисьор. Амортисьора се рециклира – кабела не. В много редки случай кабела е прекъсната или не е вкаран в гнездото му правилно. Той се захваща внимателно заедно с датчика на ABS-а и отгоре се слага метална скоба.

Left / right Front Body Acceleration Sensor – това са сензорите отгоре на бомбетата на амортисьорите. В 99% от случаите те не се развалят, а с годините пиновете в буксата се разширяват и трябва просто да ги стегнете и напръскате с контактен спрей.

Fault in component B7 / Airmatic pressure sensor/ – Това е датчика за налягане в системата. При моделите Mercedes Sclass W221 и W222 той се намира в разпределителя /малката черна кутийка над компресора/. Това значи, че трябва да се подмени целият. Препоръчваме само оригинал на RAPA. Има ги налични в AIRS.BG – Разпределител за окачване.

По-горе описаните грешки са най-често срещани при проблеми с въздушното окачване при Mercedes Sclass. Някой от грешките съвпадат и при други модели на Mercedes, макар и с различни номера. Не се притеснявайте да използвате това ръководство. Проблема е същия. Просто от Mercedes са решили да сменят номерата им. Мислим, че се сещате защо:)

При всички други проблеми с въздушно окачване, ние от SMATIC сме насреща.