Колата пада след сменени въздушни възглавници

Понякога след сменени предни или задни въздушни възглавници, колата Ви продължава да пада или да се накланя за една нощ. Първата мисъл на човек в подобна ситуация е, че ремонтът му не е бил сполучлив. Разбира се може и това да е причината, но в повечето случаи това е индикация, че автомобилът има повече от един проблем.

На база на нашия над 10-годишен опит в бранша може да направим следното обобщение за причини колата да пада след сменени въздушни възглавници:

  • 20% от случаите – некачествен ремонт
  • 50% – друг проблем, който също води до спадане на колата от същата страна или страни
  • 30% – съпътстващ елемент, който трябва да се поправи/смени задължително още при извършването на ремонта, но сервизът не е знаел за него.

Некачествен ремонт или повреда в съпътстващ елемент

Възможно е ремонтът да не е извършен качествено или просто сервизът да е допуснал някаква грешка. Възможно е и сервизът да не е достатъчно компетентен и да не е монтирал правилно новата/рециклирана въздушна възглавница. В този случай е почти сигурно, че тя ще се спука, защото не седи в правилната си форма за работа. Производителите изчисляват изключително прецизно позицията на елементите по окачването. Ето защо всеки от тях има точно определено място и не може да мърда много наляво/надясно. Ако попаднете в подобна ситуация е редно сервизът да отстрани проблема изцяло за негова сметка.

Нека Ви дадем пример и за повреда в съпътстващ елемент, която ще доведе до падане на автомобила въпреки извършената подмяна на възглавниците. Често срещата грешка е сервизът да не подменя гумения О-пръстен при смяна на въздушната възглавница, когато това е наложително поради неговата амортизация. В този случай въздухът ще изпуска от него, а Вашата кола отново ще пада.

  • Ето и някои от най-важните съпътстващи елементи, които могат да са причина колата да пада след сменени въздушни възглавници:
  • О-пръстена, който седи на металната гайка на шлауха/маркуча на колата, по който достига въздухът до въздушната възглавница
  • Проверка на разширителен съд, който е пряко свързан с въздушната възглавница – например при задна възглавница на Mercedes E-class W211
  • О-пръстена, който е между въздушната възглавница и амортисьора. Много хора не го сменят и използват стария, но както казахме по-горе той може да е напълно амортизиран (например на 10 и повече години).
  • Смяна на бушона или релето на компресора

Друг проблем, който води до падане на колата

До тук обяснихме за така наречените 20% и 30%, сега ще обясним за вероятността да сте от другите 50%, които имат 2 или 3 проблема с един и същ симптом.

Даваме Ви един пример: Притежавате Mercedes E-class. От време на време сутрин намирате колата паднала например отзад отляво. Но нямате възможност да посетите веднага сервиз по ред причини – забързано ежедневие, невъзможност да останете без колата, финансови проблеми и куп още неща. Понякога пък колата Ви не пада и по 3-4 дни. Идва един момент, в който автомобилът започва да пада всяка сутрин и Вие вече нямате избор. Оставяте колата в специализиран автосервиз за въздушно окачване. Описвате Вашите оплаквания и разбира се първо се сваля задната въздушна възглавница. Проверява се и тя е спукана и се рециклира или заменя с нова. До тук всичко е  перфектно, но на следващата сутрин или след 2 дни, Вие отново си намирате колата паднала. Ето тук, както казахме и по-горе, Вие сте от онези хора, които имат 2 или повече проблема.

Очевидно имате и друг развален компонент – това може да бъде шлаух, накрайник, разпределител и т.н. Тези компоненти не са се повредили по едно и също време. Те са се развалили по различно време, но имат един и същ симптом – падане на автомобила. Например, първо се е развалила въздушната възглавница и за това колата не е падала всеки ден. След това обаче се е повредил и разпределителя и вече няма как – автомобилът изпуска въздух от две места и затова е започнал да спада всяка сутрин. Ето това е само един пример за това как колата Ви може да има 2, 3 и повече проблеми. Нека все пак да не забравяме, че средностатистически колите в България са 10-годишни. На един 10-годишен автомобил  може да се повредят много неща.

Надяваме се с обясненията по-горе да сме внесли яснота как и защо след ремонт на въздушно окачване, колата Ви може да продължи да пада.