Калибриране въздушно окачване

 

Много от Вас държат на перфектното състояние  на личния си автомобил и на определен период от време правят профилактика на окачването му посредством проверка и реглаж. С въвеждането на въздушното окачване обаче профиктиката на колите се увеличава с още една точка.

Тъй нареченото “калибриране” е процедура по уравняване и въвеждане на правилни настройки в модула управляващ въздушното окачване на Вашия автомобил. Много собственици на коли, снабдени с въздушно окачване не знаят, че след определено време шофиране по лошите българските пътища датчиците за определяне на нивото загубват своите правилни настройки. Това е така защото обикновенно те са захванати на носачите. Те подават информация на модула, а той от своя страна на компресора за окачването, коя въздушна възглавница трябва да се надуе или спадне. Самите въздушни възглавници НЯМАТ датчици в себе си. Те са просто един балон. Единствената кола с датчик във въздушната възглавница е SUBARU. Налягането във възглавниците се следи от разпределителя / клапановия блок/. Датчиците показват постоянно на модула, кое колело, на колко милиметра е от начално зададеното му положение. С времето тампоните и шарнирите омекват, разкъсват се и тн – датчиците започват да се бъркат и колата започва да седи наклонена на една страна. Често този проблем се бърка със сукана въздушна възглавница или изпускащ разпределител. Лесно може да го различите по това, че при загуба на въздух (спукана въздушна възглавница/развален разпределител) автомобилът Ви постепенно се накланя на проблемната страна, когато бъде паркиран с бързина зависеща от теча на въздух. След като запалите колата съответната паднала страна се покачва, докато при изгуба на настройките, нивото на различните й страни е различно, но постоянно. Шофирането на такъв автомобил може да доведе до нестабилно поведение на пътя, примерно сам постепенно да навлиза в съседното платно или неравномерно износване на гумите, въпреки правилните му реглажни параметри.

Ние от Smatic.net препоръчваме регулярна проверка и при необходимост въвеждане на правилните настройки на Вашето въздушно окачване.  Много модели автомобили на задната ос имат само един датчик за ниво, такива са Mercedes Sclass W220, W221, Mercedes Eclass W211 и други. При тях разлика от около 10мм от различните страни отзад се приема за нормална. Тук този дачик дава информация и за двете колела, но както знаем всичко общо върши работа, но не е както трябва. Но пък погледнато от друга страна самият модел е по-евтин за поддръжка, защото имате за смяна само един датчик за ниво, а цената им обикновенно е висока. Автомобилите с два датчика отзад като Audi Allroad C5. Audi A6 Allroad 4F, Audi Q7, BMW X5, BMW 5 и други са безспорно по-прецизни.

Постоянно получаваме въпроси дали може леко да повдигнем колата – да е по-висока или да я свалим т.е. да седи по-ниска, по-спортна. Отговорът е ДА. Точно с калибриране на въздушното окачване се правят тези настройки. Трябва да сте наясно, че всяко калибриране се извършва в граници определени от съответния производител. Ако искате да повдигнете или снижите вашия автомобил повече от зададените му позволени настройки трябва да се преправят или закупят други щанги на датчиците за ниво. Трябва да сте наясно, че няма фабрични настройки – защото обучението на модула се извършва ръчно и всеки сам може да определя как да застане неговата кола. Ето защо по улиците може да забележите един и същ модел на определена марка автомобил да седи по различен начин. Това е така, защото съответния собственик сам избира калибрирането на своят автомобил с въздушно окачване.

В различните програми за диагностика има ръчно и автоматично калибриране. За хората, които няма оригиналните диагностични програми или уреди като Romess бихме посъветвали да използват автоматични настройки. Така не може да се развали нищо и няма да има грешка на таблото при евентуално грешно обучение на модула. Автоматично калибриране е начин да се опитате да изправите вашият автомобил, но истината е в ръчното калибриране. Чрез него се балансира точно и се задава неговата височина. От опит според нас най-точно се калибрира Mercedes и BMW, след това са VW, Audi и Porsche. Най-трудно Toyota и Lexus.

При неуспешно калибриране на въздушно окачване обикновенно на таблото светва жълта количка и грешките са:

01437 Control Position not learned

C1525 Airmatic level calibration was not successfully

Smatic е една от малкото фирми в България, която може да калибрира успешно Вашето въздушно окачване. Да няма грешки и въздушните възглавници на колата да седят на едно ниво с разлика до позволените 2мм-6мм.

Smatic извършва:

Калибриране въздушно окачване – Mercedes Sclass, Eclass, ML, GL, Rclass

BMW X5, X6, BMW 5та и 7ма серия,

Audi A8, A6, Allroad, Q7

VW Phaeton, Touareg

Porsche Cayenne