Профилактика и поддръжка на автомобили с въздушно окачване

Профилактика автомобили въздушно окачване

Всички собственици на автомобили с въздушно окачване трябва да знаят, че окачването им се нуждае от ПОДДРЪЖКА. Всеизвестно е, че трябва да сменяте маслото си на 10 000км, всяка пролет да проверявате климатика за фреон, да подменяте накладките и т.н…

По същия начин трябва да поддържате и самото въздушно окачване. То представлява самостоятелна автономна система, която се нуждае от профилактика. Най-вече това е електрическа система, която се командва от самостоятелен компютър, наречен модул за управление на окачването. След модула обикновено има датчици, които във всяка една секунда измерват нивото на автомобила, самите електрически регулируеми амортисьори на твърдост  и въздушните възглавници. Самата система има още много спомагателни компоненти, които остават скрити за потребителите. В повечето случаи те са подценявани, но създават огромни проблеми, когато не са в изправност. Тук ще разгледаме част от тях и необходимата профилактика.

Въздушен филтър на компресор и маркуч – профилактика въздушно окачване

Въздушният филтър на компресора представлява съвсем обикновен въздушен филтър, който трябва да СЕ ПОДМЕНЯ през 12-24 месеца. Този интервал зависи от километрите и района на управление на автомобила. В по-влажните райони е задължително да се подменя веднъж годишно.
Компресорът за въздушното окачване засмуква въздух от атмосферата през този филтър и съответно от там го изпуска, за да се намали шума. Ако този филтър е замърсен или маркучът от компресора до филтъра е компрометиран, т.е. скъсан, тогава Вашият компресор ще засмуче прашинки или влага и ще се повреди.

Всички марки имат различни въздушни филтри, но тяхното предназначение е едно и също – компресорът да работи с чист въздух. Ние от SMATIC сменяме всички филтри с този на MANN. Продава се свободно по магазините, като ние го закупуваме от Airs.bg.

Със следващото видео искаме да Ви покажем ЗАЩО ТРЯБВА ДА СМЕНЯТЕ филтрите на въздушното окачване. Клипът е заснет в нашия автосервиз.

С този клип се надяваме, че Ви убедихме, че филтърът на компресора и маркучът до него трябва да се преглеждат всяка година и да се подменят, ако това е нужно. Хубавата новина е, че не е необходимо да закупите оригинален маркуч, ако е повреден. Той е доста скъп, а алтернативите работят безотказно. Може да бъде заместен с друг маркуч, който има същите параметри.

Реле на компресор – Профилактика автомобили въздушно окачване

Следващият компонент, който ТРЯБВА ДА СЕ ПОДМЕНЯ превантивно е релето на компресора за въздушно окачване. Релето е електрически компонент. Представлява бобина, която получава сигнал от модула на окачването, че трябва да включи компресора. Съответно релето залепва и компресорът започва да работи. Релето за въздушното окачване на ВСИЧКИ автомобили има директен плюс, т.е. то може да работи, дори и автомобилът да е изключен. Ето тук идва и тънкият момент, че с времето това реле или бобината вътре се разваля и залепва безвъзвратно. Така релето остава постоянно работещо, което ще рече че дава постоянно плюс на компресора и той не изключва. Това в 95% от случаите води до изгаряне на компресора. Проблемът е, че НИТО една гаранция не покрива изгорял компресор поради залепнало реле. Така че наш съвет е през 2-3 години да подменяте релето за въздушното окачване. То не е скъпо, за това и ние от SMATIC държим всички релета ОРИГИНАЛНИ налични в нашия склад.

Някои от Вас ще кажат, че като залепне релето ще изгори бушонът – случва се, но в много редки случаи. Това е така, защото производителите са „помислили“, че е по-изгодно да Ви продадат нов компресор, отколкото нов бушон. Обикновено схемата е БУШОН – РЕЛЕ – КОМПРЕСОР, т.е. релето е след бушона. С една дума хитро измислено. Така че послушайте ни и сменяйте релето през по-горе описания интервал.