Повреден компресор за окачване Audi

В тази статия ще Ви дадем някои насоки как да разберете дали имате повреден компресор за окачване на Вашето Audi и дали той се нуждае от подмяна или ремонт. По-долу описаните грешки и действия се отнасят за цялата VAG група, включително за VW и Bentley. Отчасти са приложими и за Porsche Panamera, но там системата е на азот и е малко по-различна. Само ще вметнем, че компресор на Panamera НЕ МОЖЕ да бъде проверен от всекиго. НЕ демонтирайте компресора безпричинно.

Грешка при повреден компресор Audi

Да си дойдем отново на темата за проверка на компресор за въздушно окачване при AUDI.

Първата стъпка е да проверим дали автомобилът има грешка в контролния модул, а именно 34 Level Control. Бихме Ви посъветвали да използвате VCDS или VAS, но LAUNCH при VAG също върши отлична работа.

Основен признак, че имате проблем с компресора, е появата на оранжевата лампичка на таблото за окачването и изчезването на всички функции на дисплея. Те стават сиви. Лампата се появява малко СЛЕД като запалите автомобила или когато някой се качи в него. Ако оранжевата лампа свети ПОСТОЯННО, а менюто Ви е активно – това НЕ означава, че имате проблем с компресора. В този случай става въпрос за  друг проблем във въздушното окачване и САМО чрез диагностика може да се установи какъв е той.

Най-честите грешки в модул Level Control за компресора са следните:

  • 02646 – Plausibility of Level Control System – Implausible Signal – MIL ON
  • 00453 – Function Limitation due to Over-Temperature
  • 01772 – Signal from Level Control Pressure Sensor (G291)

Проверка налягане компресор окачване

Трите основни грешки, които изброихме по-горе, са индикатор, че трябва да проверите какво налягане прави компресорът. ЗАПОМНЕТЕ, програмите на VAG НЕ могат да тестват компресора в реално време. Това означава, че не може да дадете тест на компресора през програмата и да видите какво налягане прави. Нуждаете се от ръчно тестване на компресора. Ще Ви е нужен манометър, който да бъде закачен на изхода на компресора или отвивате тръбата, която отива от компресора в разпределителя и на нейно място закачате тръба с манометър. Подавате на компресора директни 12V през буксата. Компресорът трябва да направи 14 ATM за максимум 30 секунди. Ако не ги направи, тогава 100% трябва да сте сигурни, че имате развален компресор. Ако същият достигне 14 ATM за примерно 50 секунди, това означава, че работи, но много бавно и ОТНОВО ще Ви светва грешка на таблото. Да, все още компресорът не е напълно повреден, но в най-скоро време ще бъде.

Ние от SMATIC Ви съветваме да се обръщате към сервизи, които знаят какво правят и най-важното знаят как да четат грешките. В нашия Автосервиз въздушно окачване може да тестваме всички видове компресори на VAG групата.

Предлагаме: