Сравнение окачване Mercedes E-class W211 W212

Сравнение на окачване Mercedes E-class W211 и W212

В тази статия ще направим основно сравнение между окачването на двата модела Mercedes E-class W211 и E-Class W212. Сравнението важи и за моделите CLS W219 и CLS W218. Както се знае Mercedes E-class и CLS използват една и съща платформа. Разликата е само в купето. При модела CLS W219 до 2010г. няма 4х4 модификация, т.е. 4matic. Това е единствената разлика с E-class W211. При нея има 4matic както на въздушно окачване, така и пружинно. Частите за 4matic при Mercedes E-class W211 са скъпи. Пружинното окачвате също е много скъпо. Това е така, защото окачването е рядко за годините си. Примерно обслужването и поддръжката на Mercedes E-class W211 4matic със сигурност е по-скъпо от E-class W212, макар модела да е по-стар.

По-долу ще направим сравнение само между окачването на моделите, защото ние от SMATIC сме специализиран автосервиз за цялостно обслужване на окачване и по-точно колите с въздушно окачване. Това, което ще прочете важи и в частност за моделите с пружини. Като няма две мнения колите на пружини са в път по-надеждни от колите с въздушни възглавници, но пък самото усещане и возия буквано нямат нищо общо. Другото преимущество на въздушно окачване е, че има бутон за повдигане. Може да Ви потрябва 2 пъти в годината, но го имате.Не се ангажираме с мнение за другите компоненти по колата, защото нямаме опит.

Общото ни мнение базирано на буквално хиляди отремонтирани екземпляри за над 10 години в бранша е, че Mercedes E-class W211 е в пъти по-надежден от Mercedes W212 в сферата на окачването.

В таблицата по-долу сме направили сравнение, с което не ангажираме никого.

Mercedes E-class W211Mercedes E-class W212
Отпред колата има 2 долни и 1 горен носач. При някои модели горният носач е с отделен шарнир за по-евтино обслужване – изключително здраво окачване.Отпред колата има само 2 долни носача. Амортисьорът поема огромни натоварвания.
Отпред амортисьорът се задържа на единия носач.Отпред поради липсата на горен носач, амортисьорът се задържа на шенкела.
Амортисьорите са на BilsteinАмортисьорите са на Monroe
Амортисьорите почти никога не тропат, дори изтекли пак не тропат. При 4matic има по-честа възможност да тропат.Амортисьорите в 80% от случаите тропат. Дори новите не издържат повече от 2-3 години, а цената им е изключително висока. Говорим за оригинални. Китайските алтернативи не ги препоръчваме никога.
Рейката на колата в 90% от случаите не тропаРейката много често тропа. В 70% от екземплярите е електрическа.
Задните амортисьори си тропат.Задните амортисьори си тропат.
Колата няма разпределител. Всяка въздушна възглавници си има отделен клапан.Има разпределител за въздушно окачване, който доста често се разваля.
Отзад има един датчик ниво, поради което в много случаи задницата на колата седи накриво, а това си е недостатък.Отзад колата има 2 датчика ниво, поради което задницата е права винаги.
При 4matic моделите не сме се сблъсквали със счупен кардан.При 4matic моделите предният кардан е проблемен и често се чупи и прави огромни поражения.
Отзад въздушните възглавници се монтират изключително сложно. Препоръчваме само специализирани сервизи.Въздушните възглавници се монтират много лесно. В някои случай демонтажът им изисква сваляне на целия носач.
Няма проблем с размера на гумите относно повреждането на компоненти от окачването.Трябва стриктно да спазвате размера на гумите, защото в противен случай ще повредите предпазния маншон на въздушната възглавница, а той струва 100лв само оригинал. Китайският вариант не работи.
Компресорът е WABCO и е хубаво да сменяте релето честоКомпресорът също е WABCO и релето трябва да се сменя често.
Инсталацията на клапана за високо налягане прави проблеми – Release valveИнсталацията на клапана за високо налягане също прави проблеми – Release valve

В тази таблица направихме едно сравнение, което се надяваме да Ви ориентира при избора кой модел да си закупите или ако преминавате от W211 към W212 да имате яснота какво Ви очаква. Ние от SMATIC сме на разположение да отремонтираме проблемите по въздушното окачване на Вашият Mercedes E-class. За финал само ще споменем, че окачването на Mercedes E-class W213 е почти същото като Mercedes W211. Дори амортисьорите и възглавниците изглеждат еднотипно. Ясно е, че няма как да са еднакви, но конструктивно са подобни. За нас окачването на Mercedes W212 не е от най-здравите, особено за българските пътища. Както споменахме и по-горе таблицата се отнася като сравнение и за Mercedes CLS W219 с Mercedes CLS W218.