grand-cherokee-okachvane

Сервиз окачване Grand Cherokee 

Въздушното окачване в Jeep Grand Cherokee навлиза с 4-тата генерация, а именно с WK2 от 2011г. Окачването прилича много на Mercedes ML W164/ W166. Това е и нормално, защото на всички ни е ясно, че Chrysler си сътрудничат с Daimler. Разбира се, казва ме че концептуално окачването е еднакво, но нито една част не е взаимозаменяема – това е практика вече при всички автомобилни концерни. Ще дадем няколко примера.

Горен преден носач при Mercedes ML се продава целият или само тампони за него. При Grand Cherokee шарнира и тампоните се продават отделно от носача, а и самият той е железен, докато при ML, носача е алуминиев.

Въздушните възглавници отзад са абсолютно еднакви – само формата им е различна. Това се досещате защо – Предните възглавници адски много приличат на ML W66 по външен вид, но истината е че са хибрид между W166 и W164 и бихме казали, че са изключително здрави.

Амортисьорите на Jeep Grand Cherokee

след 2011г в 90% от случаите са обикновенни т.е. без електронно регулиране на твърдостта. Само при SRT изпълнението амортисьорите са жълти Bilstein с ADS клапан, който регулира Sport/Comfort или както е известно тук TRACK. За колегите, които рециклират амортисьори бихме им казали, че твърдостта им е в пъти по-голяма от тези на ML и трябва да се правят изключително твърди. При Rebound стигат до 500кг, което е голяма твърдост.

Компресор окачване Grand Cherokee

Друга съществена част от окачването на Grand Cherokee е компресора за въздушно окачване. Първо системата НЯМА нищо общо с тази на Mercedes ML. Jeep-a работи с предварително зареден газ – АЗОТ, докато Mercedes-а работи с атмосферен въздух. За съжаление комресорът на този SUV много често се разваля. В него влиза влага и той дефектира. Намирането му втора употреба е сложен процес. Може да вземете от Porsche Cayenne 2ра генерация или Panamera и само да преправите инсталацията. След ВСЕКИ ДЕМОНТАЖ на компресора от колата, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО тя се пълни с АЗОТ. Компресорът има 2 изхода с маркучи на него. Единият отива в разпределителя, другият директно в азотната бутилка.
Най-добре е да посетите сервиз за въздушно окачване, който може да извърши тест на компресора и евентуално рециклиране на компресор за окачване с гаранция.

Въздушно окачване с азот има няколко предимства:

  • Изключително бърза промяна на височината. АЗОТ-а е предварително зареден и само се премества от бутилката във въздушните възглавници и обратно
  • Почти няма конденз – казваме почти, защото в много рядки случаи сме виждали малко влага. Компесорът за всеки случай има също дехидратор както всички останали.

Калибриране на окачването на Jeep Grand Cherokee

се осъществява по малко по-сложен начин, но не  е невъзможно както някой колеги казват.
За колегите в бранша – Grand Cherokee може да се калибрира с LAUNCH и се нанасят стойности в инчове, не в милиметри. Все пак това е американски машина.

Релето и бушона за въздушното окачване при Jeep -а се намират отпред в бушониерата. Бушона е както ние обичаме да казваме от скъпите – квадратният. Когато отворите бушониерата на самият капак отдолу ясно е посочено кое реле и кой бушон отговарят за окачването. Обикновено пише – SUS от Suspension.

С тази статия се надяваме да сме внесли яснота относно сервиз окачване Grand Cherokee. За цени може да посетите страницата на Grand Cherokee – ТУК