Въздушно окачване Audi A6 4F

Проблеми Въздушно окачване Audi A6 4F

В настоящата статия ще разгледаме какви са основните проблеми във въздушното окачване на Audi A6 4F. Този модел на Audi A6 е изключително популярен. Произвежда се от 2006 до 2011г., като с въздушно окачване са оборудвани много бройки, както комби вариант, така и седан. В това число влиза и модификацията Allroad.

Ежедневно получаваме въпроси относно окачването на тези модели както от крайни клиенти, така и от колеги от автосервизи и автоморги. По-долу описваме базовите разлики във въздушното окачване при различните модели. Ще започнем с това, че всички амортисьори предни или задни, както и въздушните възглавници са абсолютно ЕДНАКВИ за всички обикновени комбита и Audi Allroad версии.  САМО при седана задните амортисьори са различни. Разликата между Allroad и обиковеното Audi A6 e в щангите на датчиците за ниво. Датчиците са еднакви, но щангите им са различни. Тези щангички, или както други ги наричат биалетки /на англ. Level sensor links/ на датчиците често с годините се чупят, защото са пластмасови. По автоморгите се продават отделно, но нови се предлагат само комплект с датчика.

Другият важен фактор е, че модулът / компютърът за управлението на въздушното окачване  при всички е еднакъв. Буквите накрая индикират версията на софтуера и екстрите. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да се копира информацията от стария модул, след което да се обучи новият или втората употреба. Ако не го обучите, няма да може да го използвате и някои функции ще бъдат неактивни.

Основните проблеми на Въздушно окачване Audi A6 4F са:

  • Спукани предни / задни въздушни възглавници
  • Развален компресор за окачване
  • Счупени датчици за ниво
  • Наводнен обсег при релето и бушона
  • Залепнало реле
  • Изпуснали / тропащи предни или задни амортисьори

Спукани въздушни възглавници

Най-честият и основен проблем във въздушното окачване на Audi A6 4F е спуканата въздушна възглавница. При спукване на предна въздушна възглавница в 90% от случаите Вие не може да продължите, защото гумата опира в калника и ще го изкривите. Задните въздушни възглавници рядко се пукат, така че задницата да не може да се повдигне. В повечето случаи задната част на автомобила пада при по-продължителен престой на едно място – например 5-6 часа, но като запалите колата се повдига.

Повреден компресор за въздушно окачване

Първите признаци за повреден компресор са налице, когато  колата се пренатовари или се качат повече хора. Първо ще светне ЗЕЛЕНА лампа – тя е ИНФОРМАТИВНА –  това не е грешка. С тази лампа автомобилът показва на водача, че е включен компресора за окачването, защото има голяма разлика в нивата  и се нуждае от донапомпване. АКО обаче светне индикация – жълта количка и менюто Ви за повдигане стане НЕАКТИВНО, това е признак за компресор, който не работи изправно. Първоначално тази индикация ще се появява при натоварване на колата, а след това количката ще светва през известен период от време. Много е важно да обърнете своевременно внимание на проблема с компресора. Ако пренебрегнете тези сигнали за неизправен компресор в даден момент е възможно колата да падне изцяло и да НЕ може да се повдигне. Това означава, че оставате там където сте.

Счупени датчици за ниво

В много случаи при преминаване през дупка или легнал полицай колата Ви може рязко да падне или да се вдигне до необичайно високо ниво. Това е ясен признак, че се е счупила щангичка на кантар. Audi A6 4F има четири кантара, които са захванати на носачите. Именно кантарите задават нивото на колата. Нивото на автомобила НЕ се определя от въздушните възглавници. Самите възглавници само изпълняват командите, получите от датчиците и разпределителя. Друг признак за проблем с датчик ниво е светещата индикация с жълта количка на таблото. Тук проблема може да е електрически и трябва да подмените целия датчик / level sensor/.

Залепнало реле на компресор

Залепналото реле е проблем, който НЕ може да бъде предвиден. Релето за компресора представлява най-обикновена бобинка, която в даден момент зелепва. Да залепне релето на компресора означава, че пластинката, която дава контакт остава залепнала към бобинката. В този случай към компресора има постоянен плюс или казано на прост език компресорът за въздух работи постоянно, дори и колата да е изгасена. Ако имате такъв симптом единственият вариант е да откачите клемата на акумулатора или да премахнете бушона на компресора. При Audi A6 4F бушонът е до релето – под моторният компютър от дясната страна в кутията под чистачките. Именно тази кутия често се пълни с вода, което води до изгниване на крачетата на релето. Препоръчваме Ви да направите една дупка за отичане на водата – прост, но сигурен метод.

Омаслени / тропащи предни или задни амортисьори при Audi A6 4F

Това е проблем, за който ние от SMATIC имаме решение чрез рециклиране САМО на амортисьорите. Предните амортисьори е възможно да се рециклират и по двата начина, а именно да работи клапана за втвърдяване или да не работи. Ние Ви препоръчваме варианта, в който клапана си работи – много по-добър метод. При задните амортисьори бихме казали, че изборът е изцяло в клиента. И двата метода са сполучливи и издържливи във времето.  Изтеклите амортисьори не означават тропащи амортисьори. Техният симптом е нестабилна кола, особено при висока скорост. Не винаги изтеклият амортисьор тропа, дори може никога да не се разтропа. Това е така, защото амортисьорите изтичат заради повредени водачи или уплътнители, а тропането идва от клапан вътре или смесването на маслото с газа.

Това са основните проблеми на въздушно окачване при Audi A6 4F. Разбира се възможни са и много други дефекти и проблеми, но те са по-рядки. Няма как да опишем в една статия всички проблеми при нашия опит, който е над 10 години. За ясна диагноза и отстраняване на проблеми може да ни потърсите на тел. 0988 83 09 85