Рециклиране на амортисьори за въздушно окачване

Амортисьорите за въздушно окачване нямат нищо общо с обикновенните или маслени амортисьори. Това са газови амортисьори с 2 цилиндъра в себе си и електрически клапан, който съответно регулира нивото на твърдост. Въздушните амортисьори са задължителна заст на въздушното окачване, също както и въздушната възглавница, т.е. вместо пружина върху тях е поставена въздушна възглавница. На картинката по-долу може да видите разрез на амортисьор за Mercedes Sclass W220.

На нея се вижда принципа на работа и сглобка на амортисьора. На всички други марки и модели с въздушно окачване като Audi A8, Audi Allroad, Audi Q7, Mercedes Sclass, Mercedes ML, Mercedes Eclass, BMW, VW Phaeton, Touareg, Bentley и тн. принципът на амортисьорите е еднакъв. На някой от тях електрическият клапан е отвън, на други вътре в стержена, но ролята му е една и съща – втвърдяване на амортисьора т.е. работата му с по-малко масло. Обикновенно тази е ръчна с бутон разположен вътре в купето. При Mercedes върху бутонът е нарисуван амортисьор, при Audi трябва ди изберете функция Dynamic.

В Smatic извършваме рециклирането амортисьори въздушни окачване, което е доста трудоемък и отговорен процес. За това държим на нашия качествено обучен персонал. При нас рециклирането се състои в подмяната на целия стержен, вътрешните клапани на амортисьора и маслото. Нашите части за амортисьори идват директно от доказани фирми и в повечето случаи са сглобени в заводска среда.
Ние го наричаме рециклиране на амортисьори – въздушни, но то е повече ремонт на самите амортисьори, защото ние подменяме всичко повредено. Всички амортисьори са с 12 месеца гаранция! Ако закупите същия амортисьор от авто-морга, няма как да знаете неговото състояние, без да го качите на колата. Докато ние от Smatic при ремонта на амортисьора изпробваме всичко като например съпротивлението на клапана – честа грешка, която води до твърда возия. Обикновено тя е:
Y51/Y52/Y53/Y54front/rear axle damping valve unit, front/rear solenoid valve Mercedes
Rear / Front Dampening Adjustment Valve Audi, VW
Dynamic Damping Control DDC BMW

Друг чест проблем са изтеклите амортисьори, които обаче Вие няма как да видите, защото върху тях е закопчана въздушната възглавница и маслото изтича вътре в нея. Дали амортисьора е изтекъл си проличава след като се извади възглавница, но от професионалисти, за да не се получат сериозни контузии от налягането, на сгъстения въдух, който се намира в нея.

Smatic има много добра политика за всички свой клиенти, които се съмняват, че техният амортисьор тропа, но не са убедени – ние ще рециклираме амортисьор – наш оборотен и ще  сложим него на мястото на вашия. Ако след това искате да върнете вашия, защото диагнозата Ви е била грешна – няма проблем. Ще заплатите само преместването на въздушната възглавница върху вашия стар амортисьор.

Като разбира се, ако сте посетили авто-сервиза ни и погрешната диагноза е наша, тази процедура няма да Ви струва нищо! При нас се заплащат само точни диагнози и реално разрешени проблеми.

Тропане на амортисьори при коли с въздушно окачване най-вече се наблюдава при:

Mercedes Sclass W221/W222,                                               Audi A6 C6 4F
Mercedes ML/GL  W164/ W166,                                          Audi Q7 предни амортисьори
Mercedes Sclass W220 4matic,                                             Audi A8 D4
Mercedes Eclass W211/ W212
Mercedes Rclass W251

Изтекли амортисьори се наблюдават при всички марки, защото това зависи от годините на вашата кола и пътищата, по които се кара. Разграничаваме тропащите амортисьори от изтеклите, защото изтеклият амортисьор, макар и да оказва силно влияние на стабилността и цялостното поведение на автомобила и скъсяването на живота на въздушната възглавница, за която отговаря, може да не тропа.

Smatic извършва успешно рециклиране амортисьори Мерцедес, рециклиране амортисьори Audi както и:
Mercedes Sclass, Mercedes Eclass, Mercedes ML/GL/Rclass, Mercedes CLS,
Audi A6 4F, Audi Q7, Audi A8 D3/D4,
BMW GT
Porsche Cayenne, Porsche Panamera
Range Rover – тук се предлагат нови амортисьори DUNLOP и други автомобили с въздушно окачване.

Колите на въздушно окачване са по-специфични от тези без, защото окачването е под голямо напрежение, заради налягането във въздушните възглавници. Ето защо много от колегите в автосервизите не могата да разберат, че тропането, което чувате идва от амортисьорите. Това не ги прави некомпетентни, дори е нормално да не знаят, защото те не се занимават ежедневно с въздушно окачване. Ние в Smatic можем да вземем решение дали тропането е от амортисьора, защото имаме налични рециклирани и бихме заменили за пробата, както имаме и налични почти всички носачи и биалетки за различните модели на BMW, Audi, Mercedes, VW, което е гаранция, че няма напразно да Ви накараме да си купите носач достигащ стойност от 800 лв. Работейки по тази схема Ви препоръчваме посещение в нашия сервиз и отстраняване на проблема чрез рециклиране амортисьори въздушно окачване или подмяна на износения носач с нов или с рециклиран, биалетка и т.н., както и пълно диагностициране на Вашето въздушно окачване.