Въздушни възглавници Audi A8 и цялото въздушно окачването

Ауди А8 е лимузината от най-луксозната серия на концерна VAG. Както при всички други конкурентни, луксозни марки като Мерцедес, БМВ, Порше, тя е задължително снабдена с въздушни възглавници вместо пружини и електрически амортисьори, които могат да се настройват или самонастройват за спортно или комфортно каране.
Audi A8 D3 e първото от серията А8 с въздушни възглавници, като всички следващи като Audi A8 D4 и Audi A8 D5 са снабдени с въздушно окачване. В общи линии то се състои от 4 амортисьора с въздушни възглавници, 4 датчика за ниво, един компресор и разпределителителен клапан. Всичко това се управлява от модул, реле и разбира се бушон. Трябва да знаете, че всички компресори за въздушното окачване на Audi A8 са WABCO. Smatic има налични както нови, така и може да рециклира вашия стар.

predna-vazglavnica-audi-a8

Нашият опит показва че при покупката на Audi A8 – задължително трябва да прегледате предните въздушни възглавници и подменете релето на компресора с ново – ОРИГИНАЛНО. Задните въздушни възглавници се пукат доста по-рядко. Това е така, защото предният мост на автомобила е в пъти по-натоварен от задния. Там все пак е мотора,  който е още по-тежък, ако е дизелов. Smatic е първата фирма в България, която дава 24месеца гаранция на рециклираните въздушни възглавници.
Трябва да знаете нещо много важно ВСИЧКИ въздушни възглавница от съответния модел Audi  серия 8 са еднакви. Разликата има единствено в амортисьорите (изключение правят бронираните автомобили от серията, но няма да се спираме на тях, тъй като са доста редки). Това което искаме да кажем е, че Audi A8 D3 дизел има абсолютно същите въздушни възглавници като Audi S8 D3 с бензинов V10 мотор. Разликата е в стеблото на амортисьора. В сервизния център на Smatic се извършва рециклиране на тези амортисьори.

Трябва да знаете, че самите амортисьори на Audi A8 D3 са доста здрави и рядко тропат, а в още по-рядки случай са изтекли. Тук говорим за оригиналните, при китайските всичко може да се наблюдава. Много често при нас идват клиенти с Audi a8 с диагноза задни амортисьори, защото колата сее или при преминаване през шахта задницата, не е стабилна. Това не е от амортисьорите и не е нужно да ги рециклирате. Това е съвсем друг проблем, който разбира се можем да отсраним, ако посетите нашия автосервиз.

Когато на таблото на Audi A8 светне оранжевата количка без да изгасва, а колата започне да вози твърдо, това означава, че има голяма вероятност да имате проблем с амортисьорите или ел. Инсталацията. В този случай грешката, която изписват диагностичните програми е Front/Rear Left/Right dampening adjustment valve. В нашия сервизен център предлагаме  услугата да тестваме в амортисьора, инсталацията или модула е повредата. Друг чест проблем най-вече при Audi A8 D4 е грешката Valves for level control mechanical failure intermittent. Проблем, който е доста сложен за разрешаване и изисква повече време, защото грешката е обща/механична/ за цялата система на въздушно окачване. Ние от Smatic се наемаме и обикновено стигаме до положителен резултат.

Въздушните възглавници имат месингов клапан, който държи в тях  3,5bar постоянно налягане. Този клапан не бива да бъде отвиван, защото държи въздушната възглавница в правилна форма, а и когато има някакъв проблем с въздушната система той поддържа постоянно налягане във възглавниците, за да можете да се придвижите до най-близкия автосервиз. Това разбира се не се отнася, до спуканите въздушни възглавници, защото тогава въздуха излиза през дупката, разбира се. Често с годините този месингов клапан окислява и започва да изпуска въздух. При нас той може да бъде сменен отделно, за разлика от Audi, които го предлагат с цялата въздушна възглавница. Има го наличен в магазина за въздушни възглавници www.smatic.net/shop/
Друг чест проблем при Audi A8 D3  са прекъснати въздушни магистрали/маркучи/. Тогава отличното състояние на останалите компоненти от окачването не помага и колата пада. Трябва да се тестват един по един и в случай на спукан такъв да бъде пуснат нов маркуч, който е специален, за високо налягане.

Много често получаваме въпроси дали имаме разпределител/клапанов блок/ за Audi A8. От опит бихме казали, че той много рядко се поврежда. Грешката, заради която го търсят най-често е  01772 – Signal from Level Control Pressure Sensor (G291). Да прави сте – този сензор за имерване на налягането на компресора е в разпределителя, но това е подвеждаща грешка и когато тя е налице  системата Ви показва, че проблемът е в самия компресор. Това е така, защото той има само кабели за захранване, изпускателен клапан и термо датчик. Самият той няма датчици за налягане. Тази грешка е валидна също и за въздушното окачване на VW Touareg. Когато е развален компресорът Ви за въздушно окачване на Audi A8 трябва да закупите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО оригинален или да рециклирате Вашия. Китайските компресори НЕ работят при Audi A8. Не се лъжете от ниската им цена. Често фирмите, които продават тези компресори не уважават гаранцията им под различен предтекст. Ние от Smatic сме сме произвели частите, които най-често създават проблеми в тези компресори и успешно ги рециклираме. Обикновенно при поставяне на китайски компресор задницата на колата не слиза и записва грешка 01400 – Suspension Level Control Upper Limit Exceeded.

Air Suspension MMI при Audi A8 D3

В днешно време поради това, че моделът вече е над 10годишен, много често се разваля модула на въздушното окачване. Обикновено се подмня с втора употреба и някои от функциите на колата може да изчезнат. Такъв е случаят с менюто за въздушното окачване, което се появава на MMI при натискане на бутона Car. Има много случаи на хора, които ни звънят  и питат защо е така. Ето вече знаете – защото е сменен модула или софтуеъра на Вашата кола. Разбира се в автосервиза на Smatic може да върнем менюто за въздушното окачване и отново да имате функциите Dynamic, Comfort, Automatic, Lift.

Има 2 типа въздушно окачване при Audi A8 D3. Това е посочено най-отгоре на MMI – Adaptive Air Suspension или Air Suspension Sport. Това зависи с кой модул е заводската настройка на колата. Не може да се смени, ако нe бъде подменен модулът. Прилагаме снимки на менютата.

audi-a8-bez-vazdushno

Друг чест  въпрос, който ни задавате е дали можем да калибрираме въздушното окачване на Audi A8. Има няколко причини:

1 – клиента иска да понижи или да повдигне колата си перманентно;

2 – Автомобила стои на криво и клиента иска да го изправим; да е прав

3 – Клиента е попаднал при „пишман“ майстори и сега свети постоянно жълта количка на таблото и има грешка – 01437 – Control Position not Learned.

За всеки един от тези случай имаме решение, дори и за най-голямите манияци на low ride-а. Със специални щангички Вашето Audi може да бъде снижено максимално, а гумите направо да влезнат в калниците.

Друг чест проблем с въздушното окачване на Audi A8 са датчиците за ниво. Това е електромагнитен компонент, който е нормално да се разваля с годините. Обикновено на таблото ви светва жълтата количка постоянно. Възможно е с нея да светне и грешка за регулирането на фаровете.

greshka-datchik-audi

Грешката в зависимост от това кой датчик за ниво на въздушното окачване се е развалил
00774 – Level Control System Sensor; Left / Right Rear Left / Right Front

При този вид грешка въздушното окачване продължава да работи, MMI е активен. Възможно е обаче колата да застане на криво и фаровете да спрат да се саморегулират.

Друг чест проблем при всички модели на Audi A8 D3 е релето за въздушното окачване. 90% от случаите на изгорял компресор са в следствие на залепнало реле. Когато това се случи Вашият компресор започва да работи непрестанно – дори и ключат на колата да е извън нея. Това е много притеснително и ако не искате да изгори веднага трябва да разкачите клемите акумултора и да потърсите адекватна помощ.

Ако имате постоянна грешка Relay for compressor level control system -J403 и жълтата лампа свети на таблото – това вече е по-сложен проблем, защото трябва да се провери модула за въздушно окачване, ел. Инсталацията и дали някъде по веригата има вода.

В много случаи Вашето Audi A8 застава високо, светва жълта лампа на таблото и има записана грешка 01397 – Venting Solenoid for Level Control (N111) 31-00 – Open or Short to Ground.
В този случай трябва да се провери клапана за изкускане на налягането, който не се продава отделно. Ние в Smatic разполагаме с клапани за налягане втора употреба както и с опита да намерим и разрешим Вашия проблем. Не се лъжете да купувате нов китайски – защото той не влиза в гнездото на оригиналния компресор.

Сигурно много от Вас са чули за заключване на въздушното окачване при Audi A8, при повдигане на автомобила на подемник или при смяна на гуми. Истината е че е препоръчително, за да няма излишна работа на компресора, но и да не го направите не е голям проблем. Повече за заключването може да прочетете ТУК.

Ще ви предоставим и още един линк към друга интересна статия на български език отново за въздушно окачване Ауди А8. Има и схема на цялото окачване с всички подробности. Виж ТУК