rele-okachvane

Смяна реле въздушно окачване! 

Smatic е най-големият специализиран автосервиз за цялостен ремонт на въздушно окачване към днешна дата. От практиката се убедихме в едно нещо – на всеки 2 години подменяйте релето на компресора за въздушно окачване.

Защо е необходима смяна на реле за въздушно окачване?

Релето отговаря пряко за компресора и неговия живот. Всички автомобилни фирми са измислили „много добра“ електрическа схема, която автоматично води до ИЗГАРЯНЕ на електромотора на Вашия компресор за окачване. В следствие той спира да прави налягане и Вашият автомобил пада на земята, Вие не може да продължите да се придвижвате с него. Наложително е да се свържете с пътна помощ и да посетите автосервиз.

Ние от Smatic силно Ви препоръчваме това да бъде специализиран сервиз за въздушно окачване. Вече има достатъчно в България. Казваме това, защото в много случаи се диагностицира, че компресорът на колата не работи, но тук идва вторият и по-важен въпрос – КАКВО Е ПОРОДИЛО ТОЙ ДА НЕ РАБОТИ?

Причини въздушното окачване да пада понякога

Основната причина, е че въздушната възглавница постоянно седи подвита. Тя играе ролята на пружина. Най-често тя се протрива точно на свивката и първо от там започва да изпуска въздух. Когато дупката е малка и ако колата е паркирана така, че дупката да се падне в подвитата част – тогава тя се запушва и въздухът не излиза. Утре например паркирате малко по-различно и тази дупчица остава отвън – в неподвитата част – тогава съответно започва да изпуска въздуха от възглавницата. Много характерно време за проява на симптома – „Колата ми пада само понякога“ е зимата. Тогава гумата е много твърда поради студа и дупката няма как да се запуши в свитата част (твърдостта на гумата наподобява пластмаса). Тогава автомобилите започват да падат по-често. Особено характерно е за автомобили Audi A6 Allroad, Mercedes S-class W220, Mercedes E-class W211, W212.

С времето тази дупчица расте, ако не обърнете внимание на проблема. Тогава вече няма да има значение как паркирате автомобила си, защото дупката ще е толкова голяма, че винаги част от нея ще е в НЕподвитата част и въздухът ще се изпуска в атмосферата. Ще намирате автомобилът си винаги паднал. Тогава е задължително да отстраните спуканата въздушна възглавница, за да не закъсате с колата си в най-неподходящият момент. За ремонта на въздушното окачване може да разчитате на Smatic или друг сервиз.

Принцип на работа на реле въздушно окачване

Електрическата схема е следната – захранващият плюсов кабел първо минава през бушона, след това през релето и отива в буксата на компресора. В този случай, ако релето дефектира и „залепне“ – т.е. пластината залепне към бобината, това означава, че компресорът няма да спре да работи, защото ще има постоянен плюс. Но в следващия момент бушонът фабрично е поставен преди релето. При залепване кабелът ще започне да се нагрява, но високата температура ще стигне до релето, оттам ще мине през бобината и чак тогава ще стигне до бушона. Мисля, че Ви стана ясно какъв е шанса и колко време е нужно компресорът да работи постоянно, така че предпазителя да изгори и да спре подаването на плюсов сигнал до компресора. Веднага Ви казваме – почти е невъзможно. Някои от по-новите модели на Mercedes, Audi и BMW поставят 60A релета, а предпазител 40A. Но този факт не променя ситуацията. Обикновено компресорът изгаря, понякога дори гърми пластмасовият дехидратор от високата температура (най-често това се случва при Audi Q7, VW Touareg, Audi A6 4F).

Какво реле да сложим?

Ние от SMATIC препоръчваме да сменяте релето на компресора сравнително често, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО поставяйте оригинално реле без значение модела и марката на автомобила, който управлявате. В краен случай като алтернатива препоръчваме само HELLA. Никога не купувайте други марки, защото качеството е изключително ниско. Това го заявяваме категорично от опит. В интернет сайта AIRS.BG има голям асортимент на оригинални релета за въздушно окачване.

Като допълнение Ви съветваме на всеки 2 години да подменяте и филтъра на компресора за въздушно окачване. Той се предлага като алтернатива само на MANN – филтър въздушно окачване.