Динамометричен Тест на амортисьори София

SMATIC към този момент е единствената фирма в София с машина за „динамометричен тест на амортисьори“, която прави тест ЕДИНСТВЕНО и САМО на амортисьора. Поясняваме, че нашата машина тества самият амортисьор по начин, по който се тестват амортисьорите в заводски условия преди да слезнат от поточната линия. При закупуването на машината е включено обучение на място във фабрика, за да се видят и симулират различни ситуации и графики. Ето защо може да разчитате на компетентна и професионално извършена услуга от нашия екип. Обикновенно нашата машината се използва за гаранционни амортисьори, за да може да се докаже дали той чука/тропа или не докато е в гаранция. Голям брой от магазините за авточасти в България използват разпечатки /графики/ от нашата машина, за да знаят дали да уважат или не дадена рекламация на амортисьор.

Как работи нашата машина за амортисьори?

Тестерът за амортисьори извършва динамометричен тест на амортисьора, симулирайки различни ситуации и натовареност на пътя. Машината регистрира с  изключителна точност и прецизност какво е състоянието на амортисьора – колко е изпуснал, кога работи и кога не. Има амортисьори, които работят правилно при по-малка натовареност, а при по-голяма – не. В подобна ситуация  едно обикновено тестово кръгче на автомобила няма да свърши работа. Тестера дава точна информация дали Вашият амортисьор тропа/чука, дали е изпуснал и в кои фази се случват тези неща. Ако имате потропване в окачването и не знаете от къде идва, тестерът в Ес Матик София е решение. Ще получите точен отговор дали амортисьорът тропа при ниска, висока или постоянна скорост или натовареност. Тресачката стартира тест на амортисьор с 20 оборота в минута и достига до 180 оборота.

Каква информация получавате след теста на амортисьорите

След всеки тест получавате разпечатка или снимка на Вашият мобилен телефон с детайли за състоянието на амортисьора. По-горе виждате примерна снимка, в която има линии с различни цветове. Това показва как се държи амортисьора спрямо оборотите.  Допълнително получавате информария за силата, която има амортисьора в двете посоки – когато стеблото слиза надолу /Bound/ и когато се разгъва максимално нагоре /Rebound/. От тези стойности разбирате колко е твърд и устойчив аморитисьора – съответно вашият автомобил.

Тест на амортисьор с електронно регулиране /ADS/ CDC/

Нашата тестер е единственият, който може да прави тест на амортисьор с електронно регулиране (при автомобили, които имат бутон Sport/Comfort вътре на таблото). Това са амортисьори с електромагнитен клапан, които чрез подаване на ток сменят твърдоста си. Тресачката за амортисьори първо тества амортисьора без ток – режим Sport. След това подава напрежение и индикира как работи  на режим Comfort. Този тест няма как да бъде направен с нито една друга машина.

Тест само и единствено на демонтиран амортисьор

tresachka-amortisiori

Както виждате на снимката отстрани, за да използвате нашият тестер, амортисьорът трябва да е без монтирани тампони макферсон, лагер, пружини, носачи и много други компоненти от окачването на един автомобил. Нашият метод за тестване е по-сложен, по-скъп и отнема много повече време от обикновената тресачка, но е в пъти по-надежден. Той дава 90% яснота за състоянието на амортисьора. Това не е така при обикновените тресачки, които просто дават насока къде бихте могли да търсите проблема. С всички други тресачки е невъзможен тест на електрически амортисьор. Там тестера реално е под гумата и няма никаква електрическа връзка с амортисьора.