Заключване на въздушното окачване.

Това е тема, която вълнува голяма част от хората, каращи именно коли с въздушно окачване. Много четат във форумите дали е нужно или не заключването, кога трябва и кога не. В тази статия ще дадем яснота  относно тази тема. Надяваме се да сме полезни и да ви предадем нашият опит, който не е малък – предвид това, че се занимаваме само с въздушно окачване.

Какво представлява  заключването на въздушното окачване?

Заключването е функция, която се прилага, когато се предвижда колата да се вдига на крик или подемник. Без значение дали ще повдигнете леко колата или ще я отлепите цялостно от земята, без значене дали това ще се случи от едната страна или цялата. Автомобилът трябва да се заключи, но НЕ е задължително. Защо – ще разберете по-надолу в статията.  Заключването на окачването е функция, която е достъпна само в VAG, а именно в Audi и VW.  Другите производители като Mercedes, BMW, Land Rover  и тн не са предвидили тази функция в менюто си.

Всеки автомобил на въздушно окачване от VAG групата има датчици, които мерят нивото му във всеки момент и подават сигнал на модула, какво е нивото на купето от съответните страни и дали компресорът трябва да вдигне или снижи съответната страна, за да може купето да е равно.  При повдигане на колата с подемник или крик , тя не знае, че вие я вдигате принудително. В момента на вдигането датчиците започват да отчитат високи стойности, защото вие вдигате купето, а гумите остават на земята до последно. Точно в този момент датчиците за ниво подават информация на модула, че купето е високо /не е в зададените норми/ и колата трябва да започне да изпуска налягането от въздушните възглавници, за да се снижи. Съответно вие вдигате колата, а тя пък от своя страна не спира да изпуска налягане от въздушните възглавници, защото се мъчи да свали купето. В един момент изпускането спира, защото пък разпределителя за въздуха отчита, че вече в системата има много малко налягане и спира изпускането. Но това се случва вече доста извън стойностите на ниво Comfort, което е водещото ниво за каране в средна позиция.
След като свалите колата от подемника или крика ще забележите, че компресорът се включва и започва да помпа налягане във въздушните възглавници – вашата кола отново достига нивото, в което е била преди нейното вдигане. Ето поради тази причина производителя ПРЕПОРЪЧВА да заключвате окачването на вашият автомобил, за да не товарити ИЗЛИШНО  компресорът за въздушно окачване. Но и да не го заключите НЕ Е ГРЕШНО, това е пропоръчителна функция. Няма да навредите на Вашата кола, ако не го заключите – повярвайте ни собствениците преди Вас не са я заключвали винаги. Понякога самите модели сами си заключват окачването, когато бъдат вдигната на подемник за повече време. Пример за това е AUDI A6 C6 – при вдигане на подемник тя се самозаключва и след свалянето й трябва ръчно да я отключите.

Другото нещо, което сме чували е, че окачването трябва задължително да се заключва, защото ще гръмне някоя възглавница!
– Това е абсолютно грешно и не вярно.
Даваме пример: Колата е на ниво средно или comfort и датчиците отпред измерват 401мм – от централният отвор на джантата до началото на калника. Вие започвате да вдигате колата, т.е. калника се отдалечава от централният отвор на джантата или казано тези 401мм вече са примерно 420мм, а количеството въздух във възглавницата е същото от преди малко. В този момент възглавницата се разтяга и въздуха се разширява, т.е. той от 4bar става примерно на 3.5bar. Не е възможно спукване на възглавницата, при положение че налягането е по-малко и в по-голяма площ?
Точно обратното се случва, което обяснихме по-горе колата започва да изпуска това налягане, защото датчика за нивото показва 20мм отклонение и тя самата започва да намалява въздуха, защото вътре на дисплея все още е функция Comfort, а не Lift. Трябва да сте наясно, че цялата електроника във въздушното окачване е свързана.
Ако случайно въздушната Ви възглавница изпусне въздуха при вдигане или чуете едно леко и тихо свистене, знайте че вината не е в това, че не сте заключили окачването, а просто Вашата възглавница е спукана от преди и вие не сте обърнали внимание. Същото нещо ще се случи, ако имате спукана възглавница и пожелаете да вдигнете колата на LIFT, а тя започне да изпуска въздух или Ви изпише грешка.

Как се заключва окачването на Audi или VW?

Заключването на AUDI се извършва от менюто в централната конзола. Първо избирате CAR и на дисплеят ще ви излезат възможностите на въздушното окачване. След това напискате SETUP и двете менюта – Towing mode и Jacking mode трябва да са на ON. Избирате ON и OFF съответно с джойстика.

Съответно за отключване на колата отново отивате в същото меню и избирате опция OFF за двата режима.

При VW Touareg, ако задържите бутонът LOCK в централната конзола за повече от 5сек ще заключите окачването. То ще се самоотключи при вдигане над 10км/ч

Заключване на окачване при VW Phaeton – натискате бутоните за повдигане и втвърдяване на амортисьорите едновременно за 5сек. Това са бутоните от двете страни на копчето ESP.

Надяваме се статията ни да Ви е била от полза и да сме хвърлили яснота около така нареченото заключване на въздушното окачване. При всякакви други въпроси относно самото окачване може да се обръщане към нас – Smatic. Ние ремонтираме и рециклираме само и единствено въздушно окачване повече от 5г.